Skrivet av: Earl Wolfgang Grey | oktober 13, 2007

Skotten i Rödeby

Under veckan som har gått har skotten i Rödeby, Blekinge, diskuterats livligt i media och över olika Internetforum. En 50-årig sjukpensionär som i ca två års tid har fått se sin egendom förstöras, sin familj trakasseras, hotas och i vissa fall utsättas för rent fysiska övergrepp får nog och försvarar sig. Två skott avlossas ute på den ensligt belägna gården och två tonåringar, beväpnade med påkar, faller till marken. Mannen går sedan tillbaka in i huset och tar telefonluren från sin son som kontaktat SOS och erkänner vad han har gjort.

Exakt vad som hände den där natten får vi som inte var där aldrig veta och därför är det vanskligt att uttala sig i frågan, men utifrån vad jag vet är saken klar för min del. När samhället misslyckas med att skydda sina invånare från kriminella grupper, ens när de enbart består av tonåringar på mopeder, är det en naturlig reaktion att invånarna tar ansvaret för sin egen hälsa, familj och egendom.

Den väsentliga frågan att ställa sig är rimligtvis: Vad skulle han annars ha gjort? Ringt polisen? Han hade redan polisanmält de brott ungdomsgänget utsatt hans familj för vid minst fyra tillfällen utan resultat och hade antagligen inga illusioner kvar om att polisen skulle ta tag i problemet. Det är inte svårt att förstå om man vet att undersökningar visar att förtroendet för polis och rättsväsende är högst hos de människor som haft minst kontakt med dem. Det är inte heller svårt att förstå om man själv vid något tillfälle bott på en ort som saknar polisstation och vet att det utanför de större städerna ofta tar minst 20 minuter innan en polispatrull kan vara på plats. Mycket hinner hända på tjugo minuter, även om gärningsmännen ”bara” är fem tonåringar med påkar.

Många har ansett att det var oförsvarligt att använda skjutvapen mot tonåringarna, men jag ifrågasätter den ståndpunkten. Det är inte rimligt att kräva att en 50-årig sjukpensionär, dennes fru och förståndshandikappade son obeväpnade ska konfrontera fem stycken tonåringar med påkar. Pojkar i femton-sextonårsåldern är inga småbarn och, vilket sorgligt nog bevisas av den aktuella dödsmisshandeln i Stockholm, fullt fysiskt kapabla att döda.

Det som har inträffat är en tragedi som hade kunnat undvikas om ungdomarnas föräldrar, polisen, socialen och lokalsamhället i stort hade tagit sitt ansvar. Istället tilläts det hela gå alldeles för långt och hela skulden läggs på den person som i självförsvar sköt två personer. Den juridiska skulden ligger onekligen på 50-åringen men den moraliska skulden ligger på de personer och de myndigheter som hade kunnat förhindra situtationen, men valde att inte agera.

När samhället misslyckas att skydda sin invånare kommer invånarna att ta sin säkerhet i sina egna händer och som samhällsutvecklingen ter sig i nuläget är det här antagligen något som kommer att bli allt vanligare. Frågan är om lagstiftningen kommer hänga med eller fortsätta att göra brottslingar av brottsoffer.

/Wolfgang Grey

Annonser

Responses

 1. Kunde inte ha sagt (skrivit) det bättre själv.

 2. Kan bara instämma!

 3. Liksom de flesta mycket illa berörd av denna händelse, men största sympatin finns med pappan & familjen. Gav precis 100 kr till den fond som inrättats till stöd för familjen. Blir pappan orättvist dömd till skadestånd ger jag minst 100 kr ytterligare
  Bank giro 207-4474. Info om detta finns http://www.namninsamling.se, pappans stödsida, i forum delen. Man kan ringa 0708-178860 för info om insamling/bankgiro.

  DN skriver om bank girot:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=70468

 4. Bra tips!

 5. Dina länkar funkar inte…

 6. Ganska bra artikel, men jag anser dock inte att den ”juridiska skulden” ligger på fadern, han bör gå helt fri enligt mig. Och jag tycker han gjorde helt rätt som likviderade snorungarna!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: