Skrivet av: urdjur | oktober 21, 2007

Frihet och ansvar – Del 1: Illusionen av trygghet

Signaturen urdjur skriver på temat frihet och ansvar, i en aldrig fullbordad artikelserie som har den högtflygande ambitionen att befria läsaren från mentalt slaveri. Synsättet är både survivalistiskt och allmänmänskligt, och jämt fördelat på samhälle och individ, mikro- och makroperspektiv.

Det talas mycket i media om att man ska känna sig trygg – förmodligen därför att det enda alternativet förmodas vara att känna sig otrygg. Då måste det ju vara något fel när man inte känner sig trygg! För att vara otrygg tyder ju uppenbarligen på att något inte står rätt till i samhället. Men frågan är om detta med att gå omkring och känna sig trygg inte gör det också.

Om allt var frid och fröjd i världen, då skulle vi väl inte behöva känna efter om vi kände oss trygga. Då skulle vi ju vara trygga. Frågan om man kände sig trygg skulle då te sig lika märklig som om man kände sig blöt när man klev ur duschen.

Detsamma gäller nu när vi faktiskt är otrygga. Vi kan dö närsomhelst, förlora hus och hem närsomhelt, våra nära och kära närsomhelst. Det räcker med att öppna en dagstidning för att förvissa sig om att det inte finns några garantier. När vi nu, när det kommer till kritan, vet att det inte finns någon trygghet, då skulle vi inte heller vara betjänta av att gå omkring och känna oss trygga, eftersom det vore att lura oss själva. Vi skulle heller inte ha någon nytta av att gå omkring och känna oss otrygga, eftersom vi redan visste att det var så det var.

Ett rimligare perspektiv är alltså att varken känna sig trygg eller otrygg, utan att istället med ett uppmärksamt och rationellt sinne titta på hur samhället ser ut och vad detta får för konsekvenser. Om det faktum att du kan bli överfallen precis närsomhelt får dig att känna dig otrygg är faktiskt helt sekundärt till det faktum att det är så det är. Det är så det är, och hur du känner dig gör varken till eller från – i värsta fall hindrar det dig till och med att agera konstruktivt.

Precis samma logik kan tillämpas på den kritiska debatt man får se i media dagligen – samhället borde göra ditten eller datten, det ena eller det andra borde fungera bättre, tänk att det blev problem i kollektivtrafiken i höst/vinter igen, och så vidare. Ja, tänk. Men betänk framförallt: samhället gör inte ditten eller datten. Det ena eller det andra fungerar inte bättre än såhär. Det blir alltid problem i kollektivtrafiken på hösten och vintern (och våren, och sommaren). Oavsett vad du eller någon annan tycker och känner, vem som borde veta bättre, och så vidare. Utan det är såhär det är.

Vad tänker du göra åt saken? Om något inte funkar som det borde, då får du antingen acceptera detta, försöka ändra på det, eller ta saken i egna händer. Eller har jag missat något alternativ?

De allra flesta accepterar. Gnäller över det på fikarasten, kanhända, men accepterar likafullt. Och det är ofta inget fel med det. Det mesta av vardagens små förtretligheter spelar trots allt ganska liten roll. Några försöker ändra på systemet genom att engagera sig. Men tyvärr blir dessa idealister alltför ofta utbrända av det hopplöst tungrodda maskineriet, och deras visionära förmåga går till spillo. Och sen finns det ytterligare några som blir sin egen lyckas smed! Varför ta onödiga omvägar när man själv kan skapa sig de förutsättningar man behöver?

Till denna sista grupp riktar sig den här artikeln, ja rent av hela den här sajten. Den samhällsstruktur vi har uppmuntrar inte egna initiativ, individuella lösningar och de som inte har lust att passa in inom ramen för ett mellanmjölkspaket. Låt oss därför inte begränsa oss till den strukturen, utan själva skapa oss det samhälle vi vill ha. Det kräver möda, men det är så det är. Och det var så det samhälle vi har idag byggdes en gång i tiden – inte av gnällspikar, utan av de som hade ork och visioner.

urdjur

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: