Skrivet av: Stirner | oktober 29, 2007

Sparsamhet

När man ska maximera sitt kapital, och därmed en ansenlig andel av sin kapacitet till utövande av makt, finns det två sätt: att öka sin inkomst eller att minska sina utgifter. Det här inlägget ska handla om det senare, dvs sparsamhet.

Varför sparsamhet? Det omedelbara är givetvis att se sparsamhet som en metod för att maximera inkomst till minimal kostnad av nytta. Ett filosofiskt perspektiv utgår dock från individens livsperspektiv och där får penningvändandet som sådant utgöra det konkreta målet, medan det esoteriska är framodlandet av självdisciplin samt dödandet av materiella begär. Sparsamhet är ett slags dygd, där vi definierar dygd som ett handlingsmönster, sprunget ur personlig övertygelse, som förbättrar den individuella livsdugligheten. Om du blir rik men saknar förmågan att överskåda ditt kapital och vila i dig själv, så kommer du sluta fattig och miserabel. Likaledes kan du göra mer än du anar med begränsade resurser om du är duktig på att allokera dessa och njuta av ditt sinnes frukter.

Nåväl, låt oss vara praktiska. Vad kan man göra för att öka sin grad av frugalitet?

1. Börja skriva in alla utgifter i ett Excel-dokument eller liknande. Detta tvingar dig att börja tänka på vad du köper och du kan även se trender i din konsumtion via grafer. Snart kommer du märka att du läcker som ett såll. Det är de små, regelbundna utgifterna som ofta kan ge stor utdelning om man vänjer sig av vid dem. Exempel: låt säga att du lägger ut 50 spänn om dagen på lunch och kaffe. Detta gör du varje arbetsdag. Det blir 20x50x12 = 12 000 kr! Du kan köpa en hel del roliga saker för detta belopp, varför det är viktigt att du gör upp ett mål och visualiserar detta varje gång suget efter kulturimperialistiskt käk faller på.

2. Investera klokt för att ge avkastning i det långa loppet. Olika råvaror och ädla metaller är ofta en god idé. Att skaffa sig ett hus kan också vara en god tangibel resurs (dvs opåverkad av inflation) i det långa loppet, men se då till att du verkligen vill bo i hus. Att försaka sig själv medan man är ung för att kunna leva gott när man pensionerar sig är helt fel väg att gå, det enda rätta är att lära sig leva gott hela vägen. När du ska investera så tänk alltid ”hur ska jag säkra mat, husrum, värme, utbildning etc för mig och mina allierade?” Först när du har denna bit täckt kan du börja fundera kring lukrativ spekulation.

3. Lär dig skilja på önskningar och behov. Det är inget fel på att lyxa till sig ibland och ge sig själv en present för ärligt slit. Om du däremot konsekvent köper saker som du sedan inser att du aldrig behövde, ja då är du en slav under konsumtionssamhället och måste ta dig en funderare. Jag tror inte att finns något lätt sätt att uppnå detta, mycket introspektion är vad som krävs.

4. Sällanköpsvaror: köp kvalitet och förbruka den helt, undvik att köpa nytt enbart på grund av att det börjar bli lite stött i kanten eller dylika blemor.

5. Kvalitet framför kvantitet. När du betraktar en produkt, ställ följande frågor: Vad gör den? Hur väl gör den det? Tag hjälp av produktredovisningar och jämförelser i tidningar och på Internet. Utöva källkritik, väldigt mycket bullshit är alltid i omlopp och det kan krävas en del grävande för att finna Sanningen(Tm).

6. När du väl har bestämt dig för vad du behöver för att täcka ditt behov, ansträng dig för att hitta det billigaste priset. På Internet finns många tjänster för att hjälpa dig med det, så som pricerunner.se och prisjakt.nu. Kom ihåg att inte alla erbjudanden finns med på sådana sidor, vill man hitta det billigaste får man ofta leta utanför Internet.

7. Ha alltid en inköpslista. Denna kan standardiseras under lång tid så att du alltid har ett ex färdigt att trycka ut. Du bör även komplementera med sådant som är unikt för varje vecka. Ta reda på vad du har hemma, vad du vill laga, vad som behöver fräschas upp i ditt överlevnadslager, och utgå ifrån detta. Ta även in specialerbjudanden, nedsatta priser och rabattkuponger i din ekvation. Genom att i god förväg veta vad du har för prylar hemma behöver du inte göra några panikartade inköp utan du kan alltid handla rätt.

8. Transporter kostar pengar. Handla alltid i bulk.

9. En metod som används av en del är att föra kassabok. Det går ut på att föra in information från kvitton i en tabell, så att man får en koll på vad olika saker kostar i olika affärer. Jag handlar alltid i samma affär så jag har ingen nytta av detta tips, men jag vet att det föreslås i den klassiska sparsamhetsbibeln The Complete Tightwad Gazette.

11. Köp aldrig saker på kredit. Lånade pengar är bara till för investering i produktiva resurser, och nödsituationer.

12. Köp alltid begagnat om du kan. Exempel på sidor: Blocket, Tradera, eBay.

13. Lär dig laga välsmakande måltider (om du bara ska köpa en bok rekommender jag How to Cook Everything: Simple Recipes for Great Food av Mark Bittman), rationalisera så mycket du kan, laga mat i bulk och frys in. Om du tycker detta är för tidskrävande för ditt liv, så har du med största säkerhet något underliggande problem som du behöver räta ut. Kanske lägger du 5 timmar om dagen på TV och porrsurfande? Hursomhelst är din hälsa inte så värdelös att du bör offra den för ett par ynka minuters tidsvinst på McDonald’s.

14. Do It Yourself. Lär dig olika förmågor som du behöver i ditt dagliga liv, och njut av sparade pengar och ökad självrespekt. Odla grönsaker och föd upp egna djur (insekter, någon?). Sätt upp lite solpaneler. Sticka en kofta. Ladda egna patroner. Skriv ditt eget program. Byt DIY-tjänster inom din gemenskap så stärker ni er ekonomiska krets och ger inte makt åt kleptokratiska mörkermän.

15. Låt det vara känt i din bekantskapskrets att du är villig att utföra diverse svartjobb. Gör dem noggrannt så får du fler kunder och bidrar till att föra dina allierade vidare mot sina mål vilket även gynnar dig i längden. Du besparar dem pengar, du ökar din inkomst, och du underlåter att göda staten.

16. Om du har några totalt meningslösa vanor, så som rökning eller kroniskt helgsupande, så är det något du bör ta tag i. Varför dödar du dig själv och din ekonomi till ingen nytta? Om du vill nyttja substanser i goda vänners lag så är detta givetvis inget jag tänker invända mot, men se till att du alltid får något ut av i det, i form av socialt nätverkande, goda samtal, filosofiska insikter etc. Om du behöver supa ner dig till primatnivå för att få tillgång till det motsatta könet, så är det något djupare fel du behöver ta tag i. Jobba på ditt självförtroende, börja träna, skaffa dig en hyfsad garderob (även en militant survivalist har ju behov av att smälta in i samhället då och då) och lär dig lite om social ingenjörskonst, så kommer du få mer kjoltyg än du har tid att hantera 😉

17. Betala inte för saker som du inte behöver betala för, exempelvis musik och filmer (eller statlig propaganda, för den delen). Man bör dock stödja kulturskapare som man har något slags genuin relation till. Se dock till att pengarna hamnar i deras fickor och inte hos giriga mellanhänder. En IRL-variant på hela piratkulturen torde vara sådant som dumpster diving. Detta har jag tyvärr inte praktiserat ännu, men det verkar som om man kan hitta en del nyttiga saker. Vad gäller kommunikation, så bör du använda billiga/gratis metoder som mail, Msn, Skype, SMS etc. Om du har koll på radio så är även detta ett utmärkt sätt att kommunicera gratis. Gör upp en lista med saker du lätt kan skaffa dig från olika ställen. Jag har t ex en god vän som har en imponerande samling av ölglas som han har emanciperat från diverse alkoholserverande trivselinrättningar. Man kan äta roadkill. Bege dig ut och plocka lite bär och frukt. Om du gillar att träna kanske du kan byta ut gymkortet mot en löprunda och träning med den egna kroppsvikten? Behöver du kursmaterial? Piratkopiera, låna, köp begagnat etc.

18. Se över din bostadssituation. Om du är villig att bo enkelt så kan du lägga undan oanat stora summor. Vi kommer skriva mer om detta längre fram, eftersom det är ett ganska stort ämne.

Detta var allt för idag. Fyll på med fler tips och insikter i kommentarsfältet!

Andra bloggar om: , , , , , ,

Annonser

Responses

 1. Hejsan,

  Nja – skulle jag vilja säga – även om tipsen hur att minska utgifterna är kanon som sådana.

  Vad som händer i bästa fallet är att Wi får lite mera pengar på kontot – men det leder i sig ovillkorligen till att Wi samtidigt KÖPER wår MaktElits så framgångsfullt indoktrinerade förryckt humanDement stupida i kubik gånger kubik idé om Brist-på-Allt-Sendet som det enda relevanta.

  Med andra ord: ”Ifall Wi lyckas med att sno åt oss Makten över hela världens alla pengar – men på den kuppen förlorar oss själva = förlorar wårt medfödda oförstörbara ÖverFlöd-av-Allt-TankeFörmåga – vad har Wi då vunnit egentligen ?

  Problemet med brist på pengar i wåra egna kassor hänger inte alls ihop med wåra inkomster egentligen, faktiskt… – i mitt mer än 66-åarde LivsPerspektiv sett i vart fall. Utan hänger till 99,99 % ihop med att Wi är hjärnFörsmutsade med MaktElitens vansinnigt stupida idé om att det är brist på pengar, faktiskt… BERGIS ! ! !

  Apropå pengar. Visste Du att ifall Du lånar 10 000 på en bank – så är bara 1 000 kr av dem verkliga pengar egentligen = inlåning av andra kunder. 9 000 kr av dessa 10 000 kr är bara meningslösa siffror på en dataskärm – enär banken inte överhuvudtaget har någon sådan tillgång genom inlåning eller på annat sätt.

  Så i bästa fall är 1 000 kr av de 10 000 kr en verklig tillgång i banken – och resten är bokstavligt talat en skuld i banken ifråga – som banken lånar ut och tar in ränta på, faktiskt… Så ca 90 % av det wåra banker lånar ut är sina egna skulder, verkligen… BERGIS ! ! !

  Fiffigt snilligt drag i kubik gånger kubik av wåra banker – för att sno oss av vanligt folk på i en eller annan form av LöneSlaveriArbeten surt förvärvade slantar – eller ?

  Ha det… 🙂
  vännen Josef

 2. Jo, jag är väl medveten om hur fractional reserve-systemet fungerar. Jag är även väl medveten om att pengar finns i överflöd inom rätt cirklar. Dock bör man ju alltid odla förmågan att allokera och hålla kvar sina resurser, hur mycket pengar man nu än besitter.

 3. Punkt 12 var inte särskilt bra, beg. saker går i mitt tycke oftare sönder och ofta saknas kvitton och liknande saker för att man ska kunna återlämna dem och få ut ersättning, vid fel. Garantier i all ära men vi vet ju själva den myrtext dessa innehåller om vilka omständigheter garantin är giltig. Vissa saker går givetvis utmärkt att köpa beg. men när det kommer till elekontrik och dylikt skulle jag personligen aldrig göra det om det inte var saker som inte var överdrivet dyra och som jag har råd att de bara fungerar en viss tid (allt över denna tid är bonus och har man tur så är det riktigt länge).

  F.ö. så kan jag säga att jag personligen lever utefter alla dessa regler (som jag ser som självklara och egentligen inte svåra att lista) — fast givetvis med modifieringar och även ett antal punkters tillägg, men dessa är inga punkter som kan listas för allmänhet, som att livet vore så enkelt som att bara följa en lista med tips för att nå framgång — vi som vet, vi vet. Ni andra lever i ovissheten.

 4. Point taken. Man bör ha kunskap när man köper begagnat så man kan bedöma varans skick.

  Och ja, det är inga svåra grejor jag listar. Det svåra är ju att efterleva dem konsekvent.

  Tack för din input, hursomhelst. Bidra gärna med fler punkter.

 5. ”1. Börja skriva in alla utgifter i ett Excel-dokument eller liknande.”

  Börja med att använda fria program, typ Openoffice.

 6. Givetvis. Nu var syftet med detta inte att propagera för Open Source, varför jag använda mig av ett exempel som majoriteten kan relatera till. Men tack för din nitpicking 🙂

 7. Jag har i princip följt Dina råd hela mitt liv och kan garantera att de fungerar. När jag nu är pensionär skulle jag kunna leva ett helt annat liv men fortsätter på det gamla sättet och trivs utmärkt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: