Skrivet av: Redaktionen | december 31, 2012

Antiklimax

Den stora årscykeln om 13 baktun i mayakalendern tog nyligen slut och inget hände. Vi på Systemkollaps redaktion öppnade luckorna till vår bunker i de småländska skogarna och såg en helt vanlig dag gry utanför. Hade vi studerat mayaindianernas kultur lite mer noga i förväg hade vi kunnat bespara oss själva mycket besvär. Enligt dem var slutet av den stora årscykeln inte slutet på jorden. Deras tidsuppfattning var i likhet med de flesta indianfolk cyklisk, inte linjär. Till skillnad från den kristna som går från skapelse till domedag. Nej, istället för en undergång innebar slutet av den stora årscykeln början på en ny tid, en ny epok. Går vi tillbaka till början av den mayaindianska årscykel som nyss tog slut kommer vi till när skriftspråkets födelse, till det som vi kallar för historisk tid. Det som väntar oss är alltså antagligen, om vi tror mayafolket, en historisk omvälvning lika omfattande som den skriftspråket innebar.

Generade över vårt misstag klättrade vi upp ur redaktionsbunkern och funderade över vad vi nu skulle ta oss för. För fem år sedan var vi en grupp frihetsälskande unga män på tröskeln in i vuxenlivet med ett gemensamt intresse för survivalism och personlig utveckling. Vi kunde inte hitta några svenska survivalistiska hemsidor och bestämde oss för att göra ett försöka att starta en. Vilket vi också gjorde, men med tiden kom Systemkollaps att falla i träda när vår energi gick till andra projekt relaterade till studier och arbetsliv. Nu fem år senare börjar vi se ljuset i andra änden av den i dagens samhälle mycket långa övergångsperioden in till vuxenlivet. Vi känner att det är dags att komma tillbaka igen och ta med oss alla de kunskaper och erfarenheter som vi har samlat på oss under de år som gått.

Mycket har förändrats sedan sist. Så väl det svenska samhället och survivalistscenen som världen i stort. Idag finns det etablerade survivalistiska nätverk och diskussionsforum och en uppsjö av bra bloggar på svenska. Den som intresserar sig för survivalism idag har bra mycket bättre förutsättningar att hitta information och allierade. Inte minst Swedish Survivalist har gjort en berömvärd insats. Det finns en mycket större publik för en sida som Systemkollaps idag än vad det gjorde 2007. Det har antagligen mycket att göra med de förändringar som samhället har genomgått den senare tiden. Det finns många orosmoln på himlen och vi verkar gå mott sämre tider, inte minst ekonomiskt. ”Krisen hinner ifatt Sverige under 2013” som en tidning uttryckte saken.

Vi på redaktionen har aldrig gillat att se saker nattsvart och fortsätter envist att tro på människans förmåga att anpassa sig till förändrade livsvillkor. Vi vill vara en del av en rörelse som förbereder människor för att anpassa sig till och överleva i en föränderlig värld. En del av den svenska survivalismen.

Vi är tillbaka och vi hoppas att ni vill vara med oss den här gången också!

/Redaktionen

Annonser

Responses

  1. Välkomna tillbaka!

  2. Hörni vad kul att läsa någonting mer!
    Sjukt kul!
    Hoppas det fortsätter….

  3. Det hoppas vi också.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: