Skrivet av: Redaktionen | januari 30, 2013

Manifest för friare människor (ett första utkast)

Manifest för friare människor
Systemkollaps är ett nätverk av personer som vill verka för friare människor. Vi anser att dagens samhällssystem präglas av ofrihet i många former. Många människor känner sig otrygga och ofria för att deras försörjning är beroende av en enskild arbetsgivare eller någon statlig eller kommunal tjänstemans godtycke. Andra känner sig otrygga för att de inser att de inte kan försvara sig själva, de sina och sitt mot vad de upplever som ett allt otryggare samhälle. Många känner sig maktlösa för att de saknar kunskap om hur system de är beroende av egentligen fungerar. I ett hyperspecialiserat samhälle beroende av några få experters kunnande är det lätt att känna sig liten och betydelselös.

 

Idag är det många som känner sig ensama och förvirrade. Vägen in i vuxenlivet är lång idag och många kommer aldrig riktigt in utan fastnar i arbetslöshet, utanförskap eller blir fast i eviga projektanställningar och hoppar från vikariat till vikariat. Bristen på strukturer för ungdomar, som för vissa är en frihet, blir för andra en otrygghet och ofrihet då de inte lyckas skapa sig en stark identitet på egen hand. I det läget är det lätt att söka tryggheten i en stark gemenskap med tydliga värderingar och människor blir lätta offer för sekter och grupper med auktoritära ideologier. Vi vill visa på en annan väg, en individuell väg framåt via mognad, självförtroende, självständighet och frivilligt samarbete med likasinnade.

 

Vi  vill arbeta för en tillvara som inte präglas av oro och kampen för överlevnad. Vi vill hjälpa människor att hitta en strategi där de inte är beroende av bidrag, en enda arbetsgivare eller turen att ett nytt vikariat dyker upp när det nuvarande tar slut. Om man trivs med en fast anställning hos en arbetsgivare kan det ändå vara bra att utveckla säljbara egenskaper innan man blir av med jobbet eller får skäl att vilja byta.

Vi vill också hjälpa människor att få bättre tilltro till sin egen förmåga att klara av andra utmaningar och hot. Detta genom att lära ut överlevnad och självförsvar, eller survivalism som på många sätt är en bredare strategi vid sidan av den taktiska nivån. Man kan kalla det för självstyrkande, efter engelskans self empowerment, om man så vill. Vi tror att det är en viktig komponent i personlig utveckling.

 

Vi vill vara pedagoger som visar människor vägen till kunskap som i dagsläget inte är lättillgänglig till Sverige. Trots att självhjälp har blivit en trend är det svenska utbudet av litteratur allt annat än imponerande för att ta ett exempel. Vi vill bidra till att utveckla survivalism och personlig utveckling i Sverige genom att göra den internationella debatten mer tillgängliga genom att publicera våra artiklar på svenska och etablera en svensk terminologi.
Vi vill också arbeta för personlig mognad, socialt ansvar och för reflekterade normer att leva efter. Vi är pluralister och även om vi trycker på vikten av självständighet, praktiskt handlande och några andra specifika värderingar tillhör vi ingen särskild politisk, religiös eller filosofisk inriktning. Däremot anser vi att det är viktigt att vara värderingsdriven och att leva efter principer man själv har valt.

 

Vi arbetar först och främst genom folkbildning. Vi tror på att vi genom att göra de här kunskaperna mer lättillgängliga kan öka deras spridning och användning. Genom att samla alla dessa olika ämnen på en enda sida tror vi att det kan bli tydligare hur de områden vi tar upp påverkar varandra och hur man kan få synergieffekter genom att studera dem parallellt Survivalism, personlig utveckling, ekonomisk självständighet och frihet hör ihop och vi hoppas kunna göra det tydligare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: